• Griep en het coronavirus lijken qua symptomen heel erg op elkaar, maar het coronavirus is veel dodelijker dan de griep.
  • Het sterftepercentage van het coronavirus is 3,4 procent, terwijl slechts 0,1 procent van de mensen die de griep krijgt overlijdt.
  • De teller staat op dit moment op meer dan 94.000 coronavirusgevallen wereldwijd en het virus heeft meer dan 3.200 slachtoffers gemaakt.
  • In Nederland is het aantal besmetting met het coronavirus woensdag opgelopen tot 38.

De r zit nog in de maand en dat betekent griepseizoen. Of is het dit jaar coronavirusseizoen? Het virus uit China brak precies uit in de maanden dat mensen extra vatbaar zijn voor een simpel griepje. Daarnaast hebben de twee ziektes ook nog eens overlappende symptomen.

Niet gek dus dat de twee constant met elkaar worden vergeleken en de Amerikaanse president Donald Trump zelfs vroeg of een griepvaccin niet de oplossing voor het nieuwe virus kon zijn.

Maar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarschuwt dat we niet zo licht over het coronavirus moeten denken. “Dit is geen SARS en ook geen MERS. Het is al helemaal geen griep”, zei het hoofd van de WHO tijdens een persconferentie dinsdag. “Dit is een uniek virus met onvergelijkbare eigenschappen.”

Een van die onvergelijkbare eigenschappen is dat coronavirus veel dodelijker is dan griep. Volgens de WHO overlijdt ongeveer 0,1 procent van de mensen die besmet raakt met griep, in tegenstelling tot de 3,4 procent die een besmetting met het coronavirus niet overleeft.

Hoe verhouden de sterftecijfers van het coronavirus en griep zich tot elkaar?

De besmettelijke longziekte COVID-19 die in december in het Chinese Wuhan voor het eerst werd ontdekt, heeft inmiddels tot meer dan 94.000 besmetting geleid en ruim 3.200 doden. Het virus heeft inmiddels in 76 landen de kop opgestoken, waaronder in Italië dat de meeste coronagevallen van Europa kent. Er zijn daar inmiddels 3.000 besmettingen vastgesteld en het dodental is opgelopen tot 107.

Oudere en zwakkere patiënten hebben een veel grotere kans om te overlijden door het coronavirus dan jonge, fitte mensen. Dezelfde conclusie kan getrokken worden bij de griep, maar de cijfers zijn totaal niet vergelijkbaar.

Als je de twee ziektes naast elkaar legt, zie je dat de kans op ingrijpende gevolgen voor patiënten van 80 jaar en ouder bij corona bijna vijftien keer zo groot is dan bij griep:

covid 19 mortality rate by age chart

Bron: Ruobing Su/Business Insider

Griep maakt duizenden slachtoffers per jaar, maar dat is niets in vergelijking met het coronavirus

Afgelopen jaar kregen 35 miljoen mensen over de hele wereld griep. Daarvan overleden er zo'n 34.000. De cijfers in de grafiek hierboven geven een overzicht van het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten. Die laten zien dat griep bij kinderen van 0 tot 4 jaar slechts in 1 op de 10.000 gevallen resulteert in overlijden. Dat getal loopt op met leeftijd: voor senioren van 65 jaar en ouder stijgt dat aantal naar 83 in 10.000 gevallen.

In Nederland is de griepepidemie na drie weken alweer officieel ten einde, terwijl de afgelopen tien jaar griepgolven gemiddeld zo'n dertien weken aanhielden. Vorige week kwam het aantal patiënten op 47 per 100.000 inwoners. De grens voor het stempel 'epidemie' ligt bij 58 op de 100.000 Nederlanders. Sinds de griepepidemie in Nederland op 27 januari is uitgeroepen heeft het CBS geen extra sterftegevallen geteld.

Coronavirus in Nederland

In Nederland is het aantal gevallen van COVID-19 woensdag opgelopen tot 38. Van de nieuwe patiënten zijn er vier in het ziekenhuis opgenomen, de overigen zitten in thuisisolatie.

Ook werd bekend dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam waarschijnlijk het coronavirus heeft opgelopen. De medewerker was begin februari op vakantie in Italië.

Op het terrein van de brandweer in Hoofddorp zijn twee 'containerwoninkjes' neergezet voor de isolatie van reizigers van Schiphol die positief zijn getest op het coronavirus en nog niet kunnen doorreizen.

Woensdag was één van de twee huisjes in gebruik genomen door een man die via Schiphol het land was ingekomen en besmet bleek. Voor de patiënt is inmiddels een ander onderkomen gevonden waar hij in isolatie zal verblijven.

IMF maakt meer geld vrij voor economische schade door coronavirus

Het Internationaal Monetair Fonds heeft ondertussen tientallen miljarden dollars klaarliggen om landen te ondersteunen die grote economische schade oplopen door het coronavirus, zei Kristalina Georgieva tijdens een persconferentie woensdag. Volgens haar raakt de virusuitbraak de wereldeconomie hard. De wereldwijde economische groei komt dit jaar waarschijnlijk "diep, diep beneden het niveau van vorig jaar" uit.

Voor de coronakwestie heeft het IMF circa 50 miljard dollar opzijgezet. Dit geld is bestemd voor opkomende economieën en lagelonenlanden die komende tijd mogelijk bij het IMF zullen aankloppen met vragen om hulp. Van het bedrag is 10 miljard dollar gereserveerd voor de allerarmste landen. Zij kunnen een noodlening krijgen tegen 0 procent rente.

Lees meer over het coronavirus: